Ким Чен Ун иска от началниците обич към работното място. Снимка: архив, Reuters

По време на посещение в лунапарк край Пхенян севернокорейският лидер строго смъмри управата на обекта, твърде зле поддържан според него. Аналитиците съзряха тук послание към елитите в страната, предаде Франс прес.

Обикновено Ким Чен Ун обикаля военни казарми, заводи, строежи или селскостопански обекти, но този път избра да инспектира увеселителния парк Мангенде, съобщи севернокорейският печат.

Ненавършил още 30 години, Ким Чен Ун, който наследи в края на м. г. от баща си висшия пост в страната, обвини ръководството на лунапарка, че "неговото чувство за дълг към обслужването на гражданите е под нулата", предаде държавната агенция КЦТА.

Той гневно разкритикува лошо поддържаните тротоари, избуялите и непочистени бурени, олющената боя по съоръженията и зле очертаните лехички под дърветата.

"Щом съгледа бурените, израснали между паветата на тротоарите из лунапарка, той взе да ги изтръгва един по един, с гневен израз на лицето", разказва КЦТА.

После връхлетя с обвинения срещу управата, неположила грижи за обекта и обвини шефовете, че нямат "поведение на началници, обич към работното място и съзнанието, че обслужват населението", добавя агенцията.

"Това не е само въпрос на обслужване, но и въпрос на идеология", заяви със строг тон младият лидер, цитиран от КЦТА.

Според агенцията това посещение трябва да послужи за урок на севернокорейските ръководители и занапред те да се държат както подобава, за да бъдат в служба на народа.

Официалните медии извънредно рядко дават гласност на случаите, когато държавният лидер хока и скастря чиновници, отбелязва Чан Йон Сок от Института за мир и обединение към държавния университет в Сеул.

Според него "целта е да се засили влиянието на Ким върху елитите" и "да се изпрати сигнал към хората от улицата, че той полага грижи за тях като благосклонен ръководител", добавя АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase