"Франсоа Оланд ще бъде приет с отворени обятия в Германия от мен". Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще приеме новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Ще работим заедно добре и интензивно и ще се срещнем много скоро", каза Меркел на пресконференция, след като Оланд бе избран вчера за президент на Франция.

"От своя страна мога да кажа, че Франсоа Оланд ще бъде приет с отворени обятия в Германия от мен", каза Меркел, която публично подкрепяше президента Никола Саркози по време на предизборната кампания.

Меркел каза също, че е важно Гърция да продължи със съгласуваните програми за реформи. Управляващите партии в Гърция, подкрепящи спасителните финансови операции, загубиха своето мнозинство в парламентарните избори в неделя, припомня Ройтерс.

Още по темата

Финансовият пакт на Европейския съюз не подлежи на преразглеждане, каза Меркел. "Ние в Германия сме на мнение, както и аз лично, че финансовият пакт не подлежи на предоговаряне. Той бе договорен и подписан от 25 страни", каза Меркел на пресконференцията.

Оланд отправи критики към строгата позиция на Германия по отношение на икономиите като начин за преодоляване на дълговата криза в Европа и призова за политика за съживяване на икономическия растеж, припомня агенция Ройтерс.

"Ние сме по средата на дебат, в който Франция, разбира се, със своя нов президент, ще внесе своя акцент. Говорим обаче за две страни на една и съща монета - напредъкът е постижим само чрез солидни финанси и растеж", каза Меркел.

Канцлерът Меркел заяви също така, че новото гръцко правителство трябва да продължи да прилага серията от мерки за икономии и структурните реформи, които страната е договорила в замяна на международните спасителни заеми.

Меркел каза, че самата Гърция трябва да реши какво коалиционно правителство е възможно след парламентарните избори вчера.

Германия заяви, че ще работи с всяко демократично избрано гръцко правителство, но Меркел подчерта, че "най-важното нещо е програмата, която сме договорили с Гърция, да бъде продължена".

Същевременно германският външен министър Гидо Вестервеле изрази опасения от несигурното бъдеще на Гърция, след като партиите, подкрепящи международните кредитни споразумения, претърпяха неуспех на парламентарните избори, предаде ДПА.

"Разчитаме, че ще бъде съставено правителство с разумни възгледи, което да продължи проевропейската линия", посочи Вестервеле.

Гърция, която е в дълбока рецесия, се съгласи на строги мерки за икономии и реформи в замяна на два мащабни спасителни заема от ЕС, Европейската централна банка и МВФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase