Янош Адер полага клетва в парламента. Снимка: Reuters

Янош Адер бе избран днес за президент на Унгария. 52-годишният депутат от Европейския парламент получи подкрепата на 262 депутати при гласуването в 386-местния парламент.

Избирането на Адер за президент не будеше никакво съмнение, при условие че издигналата неговата кандидатура управляваща десноцентристка коалиция разполага с квалифицирано мнозинство от две трети в еднокамарния законодателен орган.

Депутатите от крайнодясната партия Йоббик гласуваха с "против", а техните колеги социалисти и еколози не участваха в гласуването. Те излязоха с аргумента, че кандидатът на управляващата коалиция, който е член на консервативната партия Фидес на премиера Виктор Орбан, не може да представлява "единството на унгарската нация", както повелява конституцията.

Още по темата

Новият президент на Унгария положи клетва веднага след гласуването. Той ще встъпи официално в длъжност на 10 май.

Унгарският премиер Виктор Орбан номинира Янош Адер за нов президент на 16 април. Това стана, след като предишният държавен глава Пал Шмит бе принуден да подаде оставка в началото на същия месец заради скандала за плагиатство. Той избухна, след като бе разкрито, че Пал Шмит е преписал цели пасажи от докторската си дисертация от българския спортен специалист Николай Георгиев.

Юрист по образование, Янош Адер е смятан за доверен човек на Виктор Орбан.

В Унгария президентът има до голяма степен церемониални правомощия, но е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Първото посещение на новия държавен глава в чужбина ще е в съседна Словакия в събота и неделя. Тогава Янош Адер ще участва в среща на Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase