Снимка: Reuters

На много места по света бе отбелязан Първи май - международният ден на труда.

Близо 30 000 души участваха в първомайски демонстрации в цяла Япония и настояха за незабавен отказ на страната от ядрена енергия и за бързо ликвидиране на последиците от аварията в атомната централа "Фукушима 1", предаде ИТАР-ТАСС.

Най-голяма беше демонстрацията беше в парк в центъра на Токио, където се събраха близо 20 000 души. Те скандираха: "Не на АЕЦ" и приканиха властите да ускорят възстановяването на североизточните райони на Япония, пострадали от разрушителното земетресение и последвалото го цунами на 11 март 2011 г.

В Гърция също отбелязаха Деня на труда с протестни митинги, като демонстрантите протестираха срещу мерките за бюджетни икономии.

Протестите са в навечерието на предсрочните парламентарни избори, които ще бъдат на 6 май.

В столицата Атина голям митинг се състоя по призива на двата най-големи синдиката в държавния и частния сектор. На призива на синдикатите откликнаха 1500 души, а други 2000 участваха в демонстрация, организирана от леви групи и партии също в столицата.

Днес в Атина не се движат автобусите, метрото, влаковете и трамваите заради 24-часова стачка. Гръцките моряци също организират 4-часово протестно прекъсване на работа.

Синдикатите призоваха за демонстрации и във втория по големина град Солун. В Гърция нараства недоволството от мерките за икономии и от покачващата се безработица, достигнала рекордните 21 процента.

Във филипинската столица Манила около 8000 членове на най-големите синдикати, облечени в червени ризи и развяващи червени знамена, организираха протестен 4-километров поход под жежкото слънце до строгоохранявания от силите за сигурност мост Мендиола близо до президентския палат.

Протестиращите в Манила носеха портрети на президента си, нарисуван като куче, подчиняващо се на заповедите на чужди капиталисти, допълва Франс прес.

В Куала Лумпур, Малайзия, около 500 души протестираха срещу обявената от премиера минимална работна заплата. Преди ден премиерът Мохамед Наджиб бин Абдул Разак обяви плана си за въвеждане на първата в страната минимална заплата за частния сектор, която ще е равнозначна на 297 долара на месец.

Очаква се от нея да се възползват 3,2 милиона работници с ниски доходи, което е около една трета от работната ръка в страната.

В Тайван, в центъра на столицата Тайпе, няколко хиляди антиправителствени демонстранти настояха за по-високи заплати и за по-ниски образователни такси, както и за по-добри условия на труд за чуждите работници.

В столицата на Индонезия - Джакарта, над 9000 души протестираха срещу ниските заплати. Те бяха охранявани от 16 000 полицаи, допълва Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase