Американски морски пехотинци. Снимка: архив, Reuters

Сержант от Корпуса на морската пехота на САЩ е освободен от военна служба и разжалван в редник заради критика срещу президента Барак Обама, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на информация на елитните части на американските въоръжени сили.

Двайсет и шест годишният сержант Гари Стейн, метеоролог в Кемп Пендълтън, публикувал коментар във Facebook, че ще откаже да изпълнява заповеди на президента, който е и върховен главнокомандващ.

Сержантът написал това в създадена от него страница, наречена Чаеното парти на въоръжените сили. По-късно той изтрил коментарите си и обяснил, че имал предвид единствено заповеди, които са противозаконни. В друга страница публикувал и коментари, в които описал Обама като "икономически и религиозен враг" на Америка.

В съобщението на Корпуса на морската пехота се посочва, че Стейн е освободен "без почести", формулировка, при която той губи право на повечето от придобивките, които би получил, напускайки армията след близо десет години служба.

Случаят насочи вниманието към политиката на Пентагона по отношение на социалните медии и ограниченията над свободата на словото за военнослужещите. На военните е забранено публично да подкрепят или осъждат която и да е политическа партия и да критикуват представители на командването, включително президента.

Стейн се защитава с аргумента, че е упражнявал правото си свободно да изразява мнението си. Адвокатът му каза, че ще обжалва решението първо пред Корпуса на морските пехотинци, но призна, че едва ли ще има успех. Остава и възможността да се обжалва пред федерален съд, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase