Пътниците, проверявани по летищата в Русия, вече няма да бъдат задължавани да се събуват. Снимка: архив, Reuters

Пътниците, подлагани на проверка по летищата в Русия, вече няма да бъдат задължавани да се събуват. Това предвиждат промени в правилата, утвърдени с наредба на руското транспортно министерство, която публикува официозът "Росийская газета".

Не подлежат вече на задължително сваляне обувки с ток, по-нисък от 2,5 сантиметра, и подметка, дебела под 1 сантиметър.

Пътниците не трябва вече да свалят и колани или пояси, "широки 4,0 сантиметра или дебели под 0,5 сантиметра". Поправките влизат в сила "от втората седмица на май", уточнява вестникът.

Предвижда се освен това наесен ред летища в Русия да премахнат ограниченията върху количеството течности в ръчния багаж - в момента 100 милилитра. За целта обаче ще трябва да купят специално оборудване, което дистанционно определя химичния състав на съответната течност.

Повечето летища по света задължиха пътуващите с въздушен транспорт да си свалят обувките при проверка след опит да бъде взривен самолет на "Американ еърлайнз", пътувал от Париж за Маями - атентаторът бе скрил взривното устройство в подметките си.

Забраната за превоз на повече от 100 милилитра течност в ръчния багаж бе въведена, след като през август 2006 г. британските власти осуетиха атентати с "течни бомби" по въздушните линии, напомня в тази връзка руското електронно издание Lenta.RU, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase