Юлия Тимошенко маха с ръка при транспортирането й в болница. Снимка: архив, Reuters

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда в Качановската колония, гладува вече пети ден, съобщи пред журналисти нейният адвокат Сергей Власенко.

По думите му Тимошенко е обявила гладна стачка в деня на принудителното й превеждане миналия петък, 20 април, в болница в град Харков.

Бившият премиер твърди, че при това тя е била ударена в корема и са й били извивани ръцете и краката. „Целите й ръце са в синини и има огромен хематом на корема, който и досега се  вижда, въпреки че са минали четири дни“, разказа Власенко. По думите му обявената от Тимошенко гладна стачка е „протест срещу всичко случващо се в страната и срещу това, което се случва лично с нея“, предаде Интерфакс.

Адвокатът опроверга заявеното от прокурора на Харковска област Генадий Тюрин, че Тимошенко сама се е отказала от медицинска експертиза. По думите на Власенко „съдебно-медицински експерт в присъствието на дежурния лекар, на наблюдаващия прокурор, на ръководителя на медицинската част в Качановската колония е регистрирал наличието при Тимошенко на телесни увреждания и те са обещали да впишат това в картона й“.

По-рано днес прокурорът на Харковска област Генадий Тюрин каза на пресконференция, че Тимошенко е била отведена в болницата със сила, тъй като тя в последния момент е отказала по своя воля да отиде там. Прокурорът обаче отхвърли обвиненията на Тимошенко, че е била бита.

„Тя се приготви, облече се и след това легна на леглото и каза: „Никъде няма да отида“. Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс службата по изтърпяване на наказанията има право на физическо въздействие: взели са я на ръце, отнесли са я в колата и са я откарали в болницата“, обясни прокурорът.

Прокурорска проверка, образувана по повод заявеното от Тимошенко, не е открила потвърждение на думите й, че при транспортирането й е била ударена в корема и са й били извивани ръцете и краката.

NewsRu припомня, че на 20 април вечерта Тимошенко е била откарана в болница в Харков. Болната според германски лекари от дискова херния Тимошенко се отказала от медицински прегледи. На следващия ден тя е била върната в затвора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase