Барак Обама Снимка: Reuters
Американският президент Барак Обама поиска разследване на снимките на американски войници, които позират с телата на убити афганистански бунтовници, и заяви, че виновните трябва да бъдат наказани. Това съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс. 
 
"Поведението, показано на тези снимки, трябва да бъде порицано", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни в президентския самолет Еър Форс-1, с който Обама пътува за Охайо. Там той ще произнесе реч за икономиката. 
 
Според Карни това поведение не съответства на стандартите на американска армия. Снимките бяха публикувани във в. "Лос Анджелис таймс". Те показват военни от 82-а въздушнопреносима дивизия на САЩ, които позират през 2010 г. с афганистански полицаи и убити бунтовници, някои с отрязани крайници. 
 
Карни заяви, че не знае дали президентът е видял снимките. Пентагонът увери, че е започнало разследване на тези "нечовешки деяния", посочва Франс прес. Вестникът получил снимките от американски войник, който иска да привлече внимание към проблемите на дисциплината и командването в американската армия. 
Още по темата
Белият дом обвини правителството на сирийския президент Башар Асад в неискреност заради продължаващия обстрел на опоненти въпреки прекратяването на огъня и предупреди за следващи стъпки на международната общност в случай, че нападенията не спрат, посочва Ройтерс. 
 
"Това е още един признак на очевидната, но не напълно неочаквана неискреност на режима на Асад, който обеща да спазва елементите на прекратяването на огъня и изтеглянето", изтъкна Карни. 
 
Обама се е обадил на Уорън Бъфет след съобщението на милиардера инвеститор, че е диагностициран с рак на простата в първи стадий. "Говориха кратко, Обама му пожела да оздравее", заяви Карни пред репортери в Еър Форс-1, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase