В Словения стачкуват служителите в публичния сектор. Снимка: архив, Reuters

Служители на публичния сектор в Словения започнаха обща стачка днес, за да протестират срещу предложените от правителството мерки за икономии, имащи за цел да подпомогнат затруднената икономика на страната, предаде агенция ДПА.

Очаква се около 100 000 души да се включат в стачката, която бе организирана от профсъюзите вследствие на провалили се разговори между тях и правителството. Училищата са затворени. Планират се демонстрации в повечето по-големи градове на страната.

Правителството на премиера Янез Янша предложи намаляване на заплатите в публичния сектор със седем процента като част от усилията да се ограничат разходите в сектора с един милиард евро през тази година.

Янез Янша дойде на власт през декември. Неговият предшественик Борут Пахор не успя да въведе мерките за икономии.

Правителството съобщи, че няма да се подаде на натиска, допълва АП.

Словенската агенция СТА описа стачката като "една от най-големите в историята на Словения", при която са затворени около 600 училища, дейността на полицията е ограничена до намеса само при спешни случаи и са забавени митническите услуги по границите.

Словения, с население от два милиона души, е членка на Европейския съюз от 2004 г. През последните месеци кредитният й рейтинг бе намален от водещи рейтингови агенции заради преразходи в продължение на години, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase