Никола Саркози. Снимка: Reuters

Бившият президент на контролираната от френската държава ядрена компания „Арева“ Ан Ловержон обвини президента Никола Саркози, че е искал да продаде ядрен реактор на бившия либийски лидер Муамар Кадафи поне до лятото на 2010 г., предаде Ройтерс.

Кадафи, който управляваше Либия в продължение на 42 години, бе свален и убит през октомври от подкрепени от НАТО бунтовници. Френските бойни самолети изиграха важна роля във въздушните удари на алианса.

Бившият изпълнителен директор на „Арева“ Ан Ловержон заяви в интервю, публикувано на сайта на седмичника "Експрес", че през юли 2007 г. Саркози предложил да се продаде ядрен реактор на правителството на Кадафи за обезсоляване на морска вода. Ловержон посочва, че енергично се е противопоставила на предложението.

"Държавата, за която се предполагаше, че е отговорна, подкрепяше тази лудост. Представете си как биха изглеждали нещата сега, ако го бяхме направили", казва тя.

Ловержон добавя, че е имала друга среща по този въпрос със съветник на Саркози и шефа на държавната енергийна компания Електрисите дьо Франс през 2010 г.

Ловержон бе уволнена през юни м.г. след 10 години начело на „Арева“, която е водещият световен производител на ядрени реактори. Тя упрекна Саркози, че създал кланова система във френската ядрена мрежа.

"Тази система защитаваше идеята за продажба на ядрени оборудвания от нисък клас в чужбина и предлагаше да прехвърлим интелектуалната си собственост на китайците и да продаваме ядрени устройства в страни, където това не бе разумно", заявява Ловержон. Тя посочва, че Саркози й предложил пост в правителството си, след като бил избран за президент през 2007 г., но тя отказала, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase