Снимка: Bulphoto
fallback

Арбитражният съд на руската Удмуртска република обяви фалита на концерна Ижмаш, производител на автоматите "Калашников", съобщи Vsesmi.ru, като се позова на Интерфакс.

Искът за обявяване на фалит на Ижмаш е подаден от компания ИжСтанко, на която концернът дължи 814 000 рубли (27 500 долара).

През август 2011 г. бе започната процедура за външно наблюдение над производителя на оръжия, а със съдебното решение бе въведено административно управление.

По-рано бе съобщено, че Ижмаш е в процес на преструктуриране и на основа на фалиралия концерн държавната корпорация Ростехнологии ще създаде научно-производствено обединение със същото име.

За 2011 г. загубата на Ижмаш достигна 2,43 млрд. рубли, като за година производствените обеми намаляха с 45,5% до 1,7 млрд. рубли. Приходите на концерна нараснаха 1,7 пъти до 3,13 млрд. рубли, но себестойността на продукцията е скочила 1,5 пъти.

Компания Ижмаш е създадена през 1998 година на основа производствения комплекс Ижевский машиностроительный завод и произвежда над 70 вида оръжия, включително спортни и ловни оръжия, авиационни оръдия и управляеми артилерийски снаряди с висока точност.

Предприятието държи над 90% от производството на автоматично стрелково оръжие в Русия и от над 95% от производството на снайперистки карабини.

Основен акционер в Ижмаш е държавната корпорация Ростехнологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Жена

преди 11 години

Някой пак ще направи големи пари от приватизиране на завода или вече е направил. Така се става милиардер в бившите комунистически страни - с държавни пари се приватизират държавни предприятия.Активите минават в частни лица,пасивите и дълговете си остават за държавата.

92

141 до 144

преди 12 години

"качеството на машините се изчислява по това - колко бързо могат да се произвеждат"Така е, затова казах, че САЩ обърнаха войната - разрушиха германското производство и прекъснаха продоволствените линии. Иначе могъщата германска индустрия произвеждаше 1 Тигър по-бързо и евтино от руснаците техните бракми, ако се гледа целия цикъл. Даже днес производителността на германците е 10 пъти по-висока - смятай я тогава...

91

ФСБ NEWS

преди 12 години

Предприятието е "фалирало" точно толкова, колкото АК-47 прилича Stg-44. Концернът е НАЦИОНАЛИЗИРАН. Бившия директор може би ще стане "демократичен" радетел ако успее да си смени местожителството. Има предложение по същия начин да "фалират" и множество петролни компании. А до оръжейните "експерти"- наистина е имало копие на Stg-44, това е ТКБ -415 "Автомат Булкина", и няма нищо общо с легендата "Калашников"

fallback