Петдесетина думи, сред които "динозавър" и "танци", са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк. Снимка: архив, Reuters
fallback

Петдесетина думи, сред които "динозавър" и "танци", са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк, защото са смятани за политически некоректни, пише италианският в. "Република".

Списъкът е изготвен от отдела за образованието на щата Ню Йорк и е изпратен до съставителите на тестове за проверка на знанията на учениците в началните училища.

Мотивацията за забраната на някои думи може и да изглежда странна, но е факт, че например думата "танци" се забранява, защото напомняла за сексапил и за похот и навеждала на неприлични помисли.

Думата "динозавър" била забранена, защото припомняла за еволюцията на нашата планета. А приказките за еволюция разгневяват креационистите, които са убедени, че всичко е плод на висше създание. Сред тези креационисти е и Рик Санторъм, който участва в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия.

Думата "бедност" също се забранява, защото може да накара ученик да се почувства неудобно, като я прочете и може да се сети, че баща му например от доста време е безработен.

Думата "развод" се забранява, защото може да травматизира детето, чиито родители са разведени.

Думата "робство" също не може да се използва, защото ще нанесе удар по чувствителността на афроамериканчетата, а думата "извънземни" е забранена, защото ще смути фантазиите на най-чувствителните малчугани.

В списъка фигурира и думата "рап", смятана за вулгарна, както и думите "телевизия" и "видеоигри", които не се вписвали в образователните стратегии, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Мамантос

преди 12 години

Страната на свободата...СССР беше направо крепост на свободомислието в сървнение със съвременните САЩ и въобще със страните на глобализма.

67

муспи

преди 12 години

Има един странен феномен в САЩ, - не е забранена думата евреи, но никой не я спомнава? Не я заменят даже с "присъствие"? Самите евреи не знаят кое да се води за обидно - споменаването евреи или премълчаването?

66

Анонимен

преди 12 години

Има една книга на Джордж Оруел. Казва се "1984". Който я е чел веднага може да се досети за аналогията. До колкото си спомням човешкия речника там беше ограничен до около 200 думи, които са разрешени, като идеята на Големият брат беше това този речник да продължи да се ограничава докато не достигне 10-15 думи за всеобща употреба. Крайният резултат ще бъде забрана на езика и замяната му с нечленоразделни звуци, издавани от подчинените и покорни *** същества.

fallback