Мохамед Мера. Снимка: Reuters

Тленните останки на терориста от Тулуза и Монтобан Мохамед Мера, който застреля 7 души, се очаква да пристигнат днес в Алжир с полет на авиокомпанията Ер Алжери, предаде Франс прес, като цитира член на алжирския клон на семейството на Мера.

Ковчегът с тялото на Мера, който е от алжирски произход, ще бъде натоварен на летището в Тулуза и се очаква да пристигне в Алжир този следобед. Тленните останки ще бъдат придружавани от майката и от една от сестрите на Мера.

Преди натоварването на самолета тялото на терориста беше измито според мюсюлмански ритуал, изискващ телата да се мият преди погребение.

Още по темата
Мера ще бъде погребан в района на Медея, на около 90 километра южно от столицата.

Същевременно бащата на джихадиста заяви, че нито един френски представител няма правото да му казва да мълчи, когато става дума за сина му, предаде Франс прес.

Така Мохамед Беналел Мера реагира на препоръката на външния министър на Франция Ален Жупе към него да замълчи. "Нито един френски представител няма правото да ми казва да замълча. Аз съм алжирски гражданин, свободен съм да правя каквото си искам в моята страна, да говоря каквото пожелая. Мое право е да защитя сина си и страната си", каза бащата на джихадиста.

Вчера сутринта Жупе отговори на изявлението на Мохамед Беналел Мера, направено предния ден пред АФП, че ще подаде жалба срещу Франция за убийството на сина му. "Ако бях бащата на подобно чудовище, щях да си мълча засрамен", каза Жупа в интервю за Радио Класик.

"Как може един държавник от такова ниво, който се хвали, че е привърженик на демокрацията и защитник на свободата на словото, да поиска от един травмиран от загубата на сина си баща да млъкне", допълни бащата на джихадиста, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase