Общественият транспорт в Талин скоро ще стане безплатен. Снимка: Reuters
fallback

Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт от 1 януари 2013 година, обяви днес кметът й Едгар Сависаар, цитиран от АФП и БТА. 

"Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт", посочва кметът в конмюнике, подчертавайки, че това ще превърне града в "адмиралтейски кораб на зеленото движение в Европа".

Тази мярка ще позволи въздухът да стане по-приятен за дишане, допълва Сависаар. 

В момента разходите на обществен транспорт в Талин се покриват на 33 процента от продажбата на билети, сочат официални данни.

Противниците на сегашния кмет са на мнение, че проектът му ще прахоса държавни пари и ще превърне обществения транспрот в убежище на колела за бездомниците.

Според неотдавнашно проучване три четвърти от 416 000 жители на естонската столица одобряват принципа за безплатен обществен транспорт в техния град, който е център за регионалния туризъм, ценен високо от финландците и руснаците.

Още световни икономични новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

койчо

преди 11 години

До ПообиколилЕстония е прекрасна страна, има държавност и всички останали в нея руснаци спазват точно правилата, живеят спокойно и отговорно.

50

Пообиколил

преди 12 години

Някой от пишещите новоизлюпени естонофили да е бил там? Нека ме упъти как най-пряко до стигна от Олевисте до Тоомикирик, че да хвана службата и там. Откъде да взема бус за Кадриорг? Някой да знае, че такава държава е имало само 1918-1040-та, когато Сталин реши да си увеличи буферната зона посока Ленинград, спомняйки си Брест-Литовск? Някой да знае, че естонците, а и другите балтийци си живееха като бъбречета в лой в СССР? "Окупаторите" бачкаха в мини и металургията, а тези дояха кравичките си? Я

49

Дядо без Алцхаймер

преди 12 години

Драги No45, прав си, при соца градският транспорт не беше безплатен. Но беше еВтино да се возиш. Последните цени преди "палачинката" бяха: билетчето - 0.06 лв, картата за цялата градска мрежа - 5 лв, до Златните мостове - 0.64 лв. Бих могъл да продължа и с цените на самолетните билети и т.н., но знам, че младоците ще решат, че се подигравам. Живейте и се радвайте на т.н. (погрешка!) "демокрация" и 200-те партии. Тамам сте за попълнение на партията на Капчица & Детенце! Ще спасите България!

fallback