Сержант Робърт Бейлс (ляво). Снимка: Reuters
fallback

Американските власти са изплатили парично обезщетение на семействата на убитите от стрелбата на войник от САЩ в афганистанската провинция Кандахар, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на роднини на загиналите и местни лидери.

За всеки убит са изплатени 50 хиляди долара, а на ранените - по 10 хиляди долара. Според афганистанските власти сержантът от армията на САЩ Робърт Бейлс е избил по-рано този месец в две села в района на Панджваи 16 души, сред които девет деца и жени.

"Вчера бяхме поканени от чуждестранни и афганистански представители в Панджваи и те казаха, че тези пари са помощ от Обама", каза пред Ройтерс Хаджи Джан Агха, който бил загубил братовчед в трагедията. ДПА цитира същото твърдение на члена на провинциалния съвет в Кандахар Хаджи Лалаи Дастагири, която добавя, че президентът на Афганистан Хамид Карзай също бил разпоредил за всеки убит да бъде изплатена компенсация от над 2000 долара.

От посолството на САЩ отказаха коментар по въпроса, като го прехвърлиха към командването на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). Говорител на ИСАФ обаче заяви, че не е в състояние нито да потвърди, нито да отрече изплащането на обезщетения или техния размер. Говорителят Брайън Бадура каза само, че политиката на ИСАФ не включва възмездяване на щети при бойни операции или свързана с тях дейност и оперативна необходимост.

В петък към репатрирания в САЩ Робърт Бейлс бяха предявени обвинения в 17 предумишлени убийства и други обвинения.

Първоначалните сведения от Афганистан сочеха, че убитите в двете села са 16, но засега не е ясно откъде произтича тази разлика в броя на жертвите, посочват агенциите, цитирани от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Гошо

преди 12 години

Няма спасение от примитива и простака! То не бяха сметки много ли са, малко ли 50 хиляди, ***, тъщи и т.н. Хора, случила се е човешка трагедия, помълчете, наведете глави! Вижте на фотото ухилената мутра на "изперкалия"! Помислете, че това е наш съюзник или, иначе казано, срамът е и за нас..

31

с.

преди 12 години

50к за такова нещо си е грехота!Ама айде да влачат!

30

Любо

преди 12 години

Ама някой път найстина сте прости, подгтвете се малко преди да пишете коментар.Хората който са избити НЕ СА ТАЛИБАНИ!!!Афганистан 50 000 долара не са кой знае какво като пари!!! Най голямото находеще в света на природен газ и скъпоценни камъни е там. А американците в момента им оправят страната след 10 год Афган. ще е високо развиваща се икономика каквато е и в момента А на никои не му пожелава да му влезне някои в къщата че даже и да се изпикае върху вас пак ще се наакате а камоли да стреля !!!

fallback