Обама посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея. Снимка: Reuters

Президентът Барак Обама посети днес границата между двете Кореи, за да демонстрира солидарността на САЩ с техния съюзник Южна Корея и да изпрати послание за решимост до новия млад лидер на комунистическа Северна Корея в ядрения й спор със Запада, предаде Ройтерс.

В навечерието на международна среща за ядрената сигурност, чийто домакин е Сеул, Обама пристигна с хеликоптер във военната база Кемп Бонифас, разположена близо до демилитаризираната зона, за да се срещне с американските войници и да получи директна представа за най-тежко укрепената граница в света.

"Вие, момчета, сте на границата на свободата", обърна се президентът към 50-ина военни в Кемп Бонифас. "Контрастът между Южна и Северна Корея не може да е по-ясен, по-остър както от гледна точка на свободата, така и от гледна точка на благоденствието."

Посещението на Обама по стъпките на редица негови предшественици в Белия дом става в момент на нараснало напрежение заради планираното от Пхенян през април изстрелване на ракета с голям обсег, заплашващо да спре американската хранителна помощ за комунистическата страна. Вашингтон разкритикува намерението за изстрелване на ракетата, която според Северна Корея ще изведе в орбита спътник.

Обама планира на започващата утре в Сеул среща за ядрената сигурност в света да убеди лидерите на Китай и Русия да окажат натиск върху Пхенян.

Белият дом обяви, че с визитата си в демилитаризираната зона на разделения Корейски полуостров президентът ще покаже силните връзки между САЩ и Южна Корея и ще изрази благодарност към близо 20-те хиляди американски войници, разположени в Южна Корея.

Телевизионни кадри с Барак Обама, който обикаля минираната демилитаризирана зона и гледа през бинокъл към севернокорейските граничари, вероятно ще вдигнат акциите на главнокомандващия в годината на президентски избори и ще контрират обвиненията на републиканците, че президентът не е достатъчно твърд с враговете на Америка, посочва Ройтерс.

Демилитаризираната зона между двете Кореи с широчина 4 км е прокарана в края на Корейската война 1950-1953 г., завършила с примирие, което все още предстои да бъде превърнато в постоянен мирен договор и което на практика оставя двете Кореи в състояние на война, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase