Доминик Строс-Кан. Снимка: архив, Reuters

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е нежелан в Европейския парламент, става ясно от дъжд от протестни писма, засипали парламентарния шеф Мартин Шулц.

Строс-Кан беше поканен идния вторник в Брюксел да коментира финансовата криза в ЕС заедно с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и бившия шеф на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Днес обаче организаторите от EU40, обединяваща 2000 млади професионалисти под 40-годишна възраст и влиятелната неправителствена организация "Приятели на Европа" трябваше да оттеглят участието на бившия шеф на МВФ.

Проявата е под патронажа на един от заместник-председателите на Европарламента германския либерал Александър Алваро.

Огласяването на събитието предизвика скандал в парламента и напрежение сред женските организации. "В името на битката за достойнството на жените се противопоставяме на тази покана и настояваме, г-н председател, да гарантирате, че парламентът е място за законотворчество, където чувствата на всеки се зачитат, и че той няма да стане медийна арена, където някой ще прави шоу", се казва в писмо от заместник председателя на парламента Изабел Дюран, заместник шефката на групата на социалистите Вероник де Кейсер и на заместник шефката на Партията на европейските социалисти Зита Гурмай, разпространено сред работещите в институцията.

Трите евродепутатки казват, че зачитат презумцията за невинност и свободата на словото, но смятат поканата към Строс-Кан за неуместна. На същото мнение е и белгийският консерватор Дърк Ян Епинк, който също разпространи писмото си до Шулц. Той обръща внимание, че ден след дебата в Брюксел се очаква решение на френските магистрати по разследване за секс трафик, по което Строс-Кан бе арестуван и разпитван преди месец.

Доминик Строс-Кан, който беше сочен като най-вероятния кандидат на Социалистическата партия за президент на Франция, беше принуден да напусне креслото си в МВФ, след като миналия май камериерка в нюйоркски хотел го обвини в изнасилване. Впоследствие обвиненията срещу Строс-Кан бяха свалени и той се върна във Франция. Там срещу него беше подадена друга жалба за опит за изнасилване. На 21 февруари Строс-Кан беше разпитван по друго разследване за канал за проститутки от Франция, които пътували до САЩ за срещи с високопоставени клиенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase