Разливът от ноември 2011 г. от "птичи" поглед. Снимка: архив, Reuters

До сряда се очаква Бразилия да повдигне криминални обвинения срещу Chevron и подизпълнителят й Transocean заради петролните разливи при сондажите в находището „Фраде“, съобщи Ройтерс.

Бразилската прокуратура твърди, че фирмите са допуснали сериозни грешки при дълбоките сондажи, които доведоха до нефтен разлив през ноември миналата година и още един теч отпреди дни.

Като причина за инцидента от ноември бразилската прокуратура посочва грешни изчисления на налягането, заради което най-вероятно е причинено и сегашното изтичане на нефт.

Обвинителите посочват, че експертите на американския енергиен гигант са предполагали, че налягането ще е по-високо, както и са знаели, че скалите са неустойчиви, но въпреки това са продължили със сондажите.

Според прокуратурата при сондажите безвъзвратно са напукани геоложки структури в региона, така че нефтът, който изби преди дни, ще тече, докато съдържанието на „джоба“ не се изчерпи.

Още миналия четвъртък бразилският петролен регулатор ANP съобщи, че е установено изтичане на нефт на същото място (находището „Фраде“), където тонове черно злато се изляха във водите край Бразилия в края на миналата година.

ANP продължава да проучва мястото на теча, а междувременно американският енергиен гигант спря производството на петрол от находището.

Съдебните власти в страната вече забраниха на 17 високопоставени служители на Chevron, сред които регионалният й шеф Джордж Бък, да напускат пределите й. Служителите на енергийния гигант са призовани в рамките на 24 часа да предадат паспортите си в полицията.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase