Норвежката полиция се извини за Брайвик. Снимка: архив, Reuters
fallback

Норвежката полиция се извини за това, че не е действала по-бързо, за да спре стрелбата, при която миналото лято бяха убити 69 души на остров Ютьоя.

Полицията, която представи резултатите от вътрешна оценка на нейните действия, обясни бавната реакция с пропуски в комуникацията и други несполуки, включително повреда на претоварен плавателен съд, който транспортирал командоси към мястото на трагедията. Органите на реда се оплакаха, че твърде много служители са били в отпуск и че нямало готов за изпращане хеликоптер.

Полицията за първи път призна, че е можела да действа по-бързо. Преди това тя не желаеше да казва, че е била в състояние да реагира по различен начин на нападението, което потресе Норвегия.

Oще по темата

На специалния полицейски отряд, тръгнал към остров Ютьоя, му е трябвал около час, за да стигне по суша и вода до младежкия лагер на Норвежката работническа партия, след като било съобщено за началото на стрелбата. По-късно стрелецът Андерш Брайвик се предал доброволно.

Брайвик призна, че преди да извърши масовото убийство на остров Ютьоя, е взривил бомба в центъра на Осло. При експлозията загинаха осем души. Назначен от съда психиатричен екип определи Брайвик за невменяем, но в момента се подготвя втора експертиза. Процесът срещу него трябва да започне на 16 април, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

до 7

преди 12 години

Ама ВСИЧКИТЕ му предишни случаи са били настинки!По твоята логика полицията трябва да патрулира с калашници и противотанкови като в Афганистан, за да е "винаги готова" за всякакви случаи... Непропорционалната полицейщина е неефективна - много по-добре е обществото да внимава и да разобличава "афганистанщини" още в зародиш. Тия хора там явно си имат прекалено доверие - прекален индивидуализъм на база култура и богатство...

8

bitaka

преди 12 години

kva doblest ve pi4 onq gi gyrmi kat pilci pyk ot helikoptera go 6trakat za snimki vmesto snajper e pa....

7

.

преди 12 години

4 : на полицията , пожарникарите , армията и докторите им се плаща и се държат на работа , за да са винаги готови.....ако отидеш по спешност на лекар , оправдан ли е ако те остави да умреш ,защото последния му предишен случай е бил настинка?

fallback