Йохана Сигурдардотир. Снимка: архив, Reuters
fallback

Исландия трябва или да влезе в ЕС и да въведе еврото, или да не влиза в ЕС, но да приеме валутата на друга държава, заяви премиерът на страната г-жа Йохана Сигурдардотир, цитирана от агенция Блумбърг.

Според Сигурдардотир Исландия трябва да въведе друга валута, защото сегашното положение не може да остане непроменено.

Исландия пострада от кризата през 2008 - 2009 година може би най-силно от всички страни в Европа. Тя бе спасена от фалит само благодарение на кредитите, отпуснати й от международни организации, както и на национализирането на банките.

Кризата свали курса на местната крона два пъти. Ако преди пет години курсът на щатския долар бе 67 крони, то сега един щатски долар се разменя за 125 исландски крони.

Исландия започна преговори за влизане в ЕС през юли 2010 година. Предполага се, че гласуването по този въпрос ще бъде в началото на 2013 година. Засега социологическите допитвания сочат, че исландците са настроени скептично към тази идея: 56,2 на сто от анкетираните са против влизане на страната им в ЕС, а "за" са едва 26,3 на сто.

Във финансовите среди напоследък се обсъжда идеята Исландия да въведе канадския долар - стабилна валута на страна, чиято икономика, също като на Исландия, до голяма степен е суровинна. Тази идея вече бе подкрепена от посолството на Канада в Исландия.

Преди време се обсъждаха варианти и за обвързването на националната валута към щатския долар, японската йена или норвежката крона, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

sweden

преди 12 години

da se otkaje ı da gladuvat

11

Мунч0

преди 12 години

Исландия е изиграла картите по най - добрия начин, ние да му мислим. Станахме феодална територия на няколко частни монопола и тепърва ще има да ни се налагат допълнителни тежести. Не си правете илюзии, че на нас кризата ни се е разминала, скоро и нашата държава ще попадне в същата ситуация. Питате защо - защото просто няма икономика, последните няколко години системно се затриваше всичко що годе работещо, а изгледите нещо да се подобри граничи с фантазия. Трябва ни повече граждански контрол.

10

Гош

преди 12 години

И тука ако се национализират банките, и нашите пари останат в България, ще сме добре. Ама политиците нямат полза от това, нали банките са техни

fallback