Чужди нашественици застрашават екосистемата в Антарктида. Снимка: Reuters

Чуждоземно нашествие - не от космоса, а от джобовете и чантите на посетителите, застрашава антарктическата екосистема, предаде Ройтерс.

От семената и растенията, донесени случайно в Антарктида от туристи и учени, се развиват чуждоземни видове, които могат да застрашат оцеляването на деликатно балансираната местна екосистема.

Чуждоземните нашественици са най-сериозната заплаха за опазването на антарктическата околна среда, особено в затоплящия се климат на ледения континент.

Над 33 000 туристи и 7000 учени посещават Антарктида всяка година по въздух и по вода. Двумесечно проучване, обхванало 1000 посетители, показва, че много от тях пренасят растителни семена от други страни, където вече са били. Специалистите са
изследвали съдържанието на джобовете, чантите, подгъвите на панталоните и ръкавите и обувките на пътниците. Оказало се, че всеки посетител пренася средно по 9,5 растителни семена в облеклото и екипировката си.

Антарктическият полуостров, където пристигат най-много посетители, е смятан за "горещата точка" на региона.

"Полуостровът е едно от най-бързо затоплящите се места на планетата, а колкото по-топъл става климатът, толкова по-лесно се разпространяват опасните за местната екосистема чуждоземни растителни видове", казва Дейна Бергстрьом, един от авторите на изследването от Австралийския антарктически институт, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase