Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску описа холандското искане за още реформи, преди да подкрепи присъединяването на Румъния към европейското пространство за свободно движение, като "злоупотреба без граници", предадоха Асошиейтед прес и Аджерпрес.

Холандският премиер Марк Рюте поиска вчера Румъния и България да положат повече усилия за реформиране на техните съдебни системи и в борбата с корупцията и организираната престъпност, преди той да подкрепи присъединяването им към Шенген.

На пресконференция в Брюксел румънският президент заяви, че единственото, което Букурещ иска от Холандия, е да спазва договора по присъединяване. "В условията за присъединяване към Шенгенското пространство нямаме условието Механизъм за сътрудничество и проверка. Това е друг механизъм, предназначен за съдебната система, а не за сигурността на границите. (...) Пристанището, признато за основен вход за влизане на наркотици в ЕС, е Ротердам. Не Констанца и не Тулча", каза румънският президент.

Бъсеску отбеляза, че за първи път е определен краен срок за вземане на решение за присъединяване на Румъния и България към Шенген - Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Румънският президент посочи, че определянето на този срок е станало след разговор, който е имал с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Имахме отделен разговор, който доведе до определяне на срок, в който да се вземе решението, защото иначе вероятно би се отлагало до безкрай, докогато Холандия би имала правителство, в което няма крайнодесни партии, антиевропейски по същност", посочи Траян Бъсеску.

Той допълни, че Румъния и България са искали да получат гаранция, че в определен момент, след втория доклад, който очаква Холандия (по Механизма за сътрудничество и проверка - бел. ред.), Хага няма да поиска и трети. "Остава да видим дали холандското правителство ще удържи думата си", заяви Траян Бъсеску, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase