Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Новината бе потвърдена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

"За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран. КНДР се съгласи отново да допусне инспектори на МААЕ, които да проверят и следят изпълнението на мораториума над дейностите по обогатяване на уран в Йонбьон и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Дипломатическото ведомство на САЩ заяви, че в замяна Вашингтон е готов да финализира подробностите по предложен пакет от хранителна помощ за Пхенян в размер 240 000 метрични тона и че в бъдеще може да бъде договорена допълнителна помощ в зависимост от нуждите.

"САЩ продължават да изпитват дълбоко безпокойство към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразява значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Тази новина създава възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Тя идва след разговори между американски и севернокорейски дипломати в Пекин миналата седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 12 години

Прави им театро, сигурно до едим месец ще направи нов ядрен опит.

100

масонското гадно око

преди 12 години

тоа новия Кимчо нещо се огъна...

99

за 115

преди 12 години

Да умреш от глад у нас трябва да си *** *** или мързелив кумуназ.... с тях и без тях

fallback