Саркози възложи да се подготви нов закон за геноцидите. Снимка: Reuters

Френският конституционен съвет отхвърли закона, криминализиращ отричането на геноцидите, в това число и арменския геноцид през 1915 г.

Законът стана причина за дипломатическа криза между Франция и Турция. Анкара го определи като ограничаване на свободата на мнение.

"Конституционният съвет смята, че като наказва оспорването на съществуването и на юридическото определение за престъпления, които сам е признал и квалифицирал като такива, френският парламент нанася противоконституционна вреда на правото на свобода на мнение и на общуване", се казва в решението.

Законът трябваше да бъде подписан от Саркози до края на текущия месец. Ако бе влязъл в сила щяха да се налагат глоби до 45 000 евро, присъда до една година затвор или и двете на всеки, който отрича съществуването на геноциди.

Турция приветства решението на френския Конституционен съвет. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че правителството ще прецени дали да възобнови икономическите, политически и военни контакти с Франция след решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция.

Давутоглу посочи, че е била направена важна стъпка, предотвратяваща политизирането на историята. Турският външен министър добави, че с решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция е била създадена "добра възможност" за отношенията между турците и арменците.

Междувременно, френският президент Никола Саркози поиска правителството да подготви нов текст на закон за геноцидите, който да бъде съобразен с решението на Конституционния съвет.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase