Махмуд Ахмадинеджад и Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентите на Русия и Иран са постигнали съгласие, че кризата в Сирия трябва да бъде решена по мирен път без чуждестранна намеса, съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Дмитрий Медведев и Махмуд Ахмадинеджад обсъдиха по телефона "драматичното развитие на ситуацията около Сирия", са казва в съобщението, ден след като САЩ повдигнаха въпроса за евентуалното въоръжаване на сирийските бунтовници. "Двете страни се изказаха в подкрепа на това самите сирийци да преодолеят кризата максимално бързо и изключително с мирни средства", посочва пресслужбата на Кремъл.

Русия и Китай на два пъти налагаха вето върху проекторезолюции на Съвета за сигурност на ООН, които осъждаха режима на сирийския президент Башар Асад за насилието срещу демонстрантите. Във връзка с тази руска позиция в съобщението си Кремъл добавя, че Медведев и Ахмадинеджад са се обявили за започването на вътрешносирийски диалог "без предварителни условия" и за "продължаването" на политическите и социално-икономическите реформи в Сирия, предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС добавя, че Дмитрий Медведев е провел телефонни разговори също с краля на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд и премиера на Ирак Нури ал Малики. Руският президент е обяснил на събеседниците си, че Москва е наложила вето в ООН, за да се противопостави на евентуалната външна намеса в Сирия. Той
им е казал, че е необходимо да бъде установен всеобхватен диалог вътре в Сирия и че всякакви действия, които подстрекават към отказ от такъв диалог, ще доведат до гражданска война и множество жертви, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 12 години

eto kakvo se slu4va po posledni *** kadeto sa RADETELITE ZA MIR USA Кървав ад в Ирак, ескалира напрежението в Афганистан и Сирия

14

Анонимен

преди 12 години

BRAVO NA USA RADETELITE ZA MIR PO SVETA ,PITAM SE ZASHTO NE OTIDAT DA SPASQVAT HILQDITE OMIRASHTI VSEKI DEN V AFRIKA ZASHTO???????? AMI NQMA PETROL MQMA GAZ NQMA NISHTO TAM TA KAKVA E IDEQTA V SLU4AQ ???? KAKVO STANA S USA DEMOKRACIQTA V LIBIQ SEGA OSHTE POVE4E SE BIQT MEJDU TQH SI ETO TOVA SE KAZVA RADETELI ZA MIR NOME 1 V SVETA

13

ANONIMEN

преди 12 години

Браво най-демократични страни на света в един глас , като прибавиме и Китай , картинката става пълна , това ли искате , после ще плачете.

fallback