Кристиан Вулф. Снимка: Reuters
fallback

Прокуратурата в Хановер съобщи, че е поискала от германския парламент да свали имунитета на  президента на страната Кристиан Вулф. Това е първата стъпка към започване на официално разследване, което може да доведе до обвинения в корупция, предаде ДПА.

Ако Бундестагът реши да позволи проверката да продължи, Вулф може да се окаже първият германски президент, срещу когото е започнало разследване.

От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Oще по темата

Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е платил за тридневния престой в германски курорт, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Прокуратурата съобщи, че има подозрения, че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение – престъпление, което се наказва с до три години затвор. "Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невиновност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.

Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.

В Германия президентът има ограничени правомощия, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф успяха да се наложат като популярни лидери, като олицетворение на националната съвест, отбелязва Ройтерс.

Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Ройтерс.

От ХДС нямаше коментар на новината за поисканото сваляне на имунитета на президента. В частни разговори обаче политици от партията на Меркел казаха, че са потресени и че очакват Вулф още днес публично да даде обяснения, съобщи ДПА.

Възможно е искането на прокуратурата да бъде обсъдено на следващото заседание на Бундестага, което е на 27 февруари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 12 години

Боже, как искам да си внесем прокурори и политици от Германия. Даже съм готова данък да плащам за да имат добра заплата! Ама на кой ще му стиска такова харакири да си направи! Ех мечти, мечти!

15

Анонимен

преди 12 години

ето това е правова държава,върховенство на закона,едва ли някога ще ги стигнем ,за съжаление.

14

До 12

преди 12 години

Искам да Ви натисна мнооогооо много плюсове, но имам право само на 1! ЕВАЛА за коментара!

fallback