Генерал Николай Макаров. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия може да използва ядрено оръжие, ако е застрашена нейната териториална цялост. Това заяви началникът на руския Генщаб Николай Макаров пред радио „Ехото на Москва“.

По думите му във военната доктрина на страната ясно е предписано при какви условия може да се използва този вид оръжие.

Ядрените сили са основата на стратегическата стабилност и затова Русия много сериозно работи по модернизацията на своя ядрен потенциал.

Говорейки за възможността да избухне ядрена война, Макаров каза, че в руската отбранителна доктрина ясно са посочени условията, при които страната си запазва правото да използва този вид оръжие.

Шефът на руския Генщаб не за първи път казва, че Русия е готова да пусне в ход ядрения си потенциал, пише Утро.ru. През ноември 2011 г. той изрази опасения, че локалните конфликти край границите на Русия могат да прераснат в пълномащабна ядрена война, в която ще бъде въвлечена и Русия. Като една от причините за това тогава той посочи стремежа на Грузия и Украйна да влязат в НАТО.

А преди две години генерал Макаров предупреди военните аташета на чуждите държави, че Русия няма да се поколебае да използва най-страшното оръжие на съвремието, ако трябва да се защитава от военна агресия или да защитава своите съюзници. Третият повод, при който военните са готови да ударят с ядрен юмрук, са „опитите за ликвидиране на руската държавност“.

Утро.ru отбелязва, че днешното войнствено изявление на началника на руския Генщаб идва на фона на изострянето на международната обстановка във връзка с ядрената програма на Иран и вътрешнополитическата ситуация в Сирия. В понеделник Николай Макаров предупреди, че в случай на военен удар по иранската територия Ислямската република може да даде адекватен силов отговор на агресорите. По-рано шефът на Пентагона Леон Панета не изключи военен удар срещу Иран да бъде нанесен тази пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

Сталин

преди 12 години

Жорко, нещастно *** си ти...

239

Анонимен

преди 12 години

бай бай ционизъм ,пак им се размина (световното господство) на гърбуносите и клепоухи поклонници на сатаната Православна Могъща Русия се изправи отново и застана гордо и смело да защитава свободата на човечеството от циониската чума в лицето на гнусните -сащ,изрел и англия

238

Наблюдател

преди 12 години

Този от снимката надявам се, че е пътник. Наговори куп глупости и стана ненавистен на руския ВПК Щом и вицепремиерът на Русия го нацепи за медийните му изяви, няма да го търпят дълго. Но това не променя въпроса за новата руска военна доктрина. Русия ще удари всеки агресор със средствата, които избере! Янките се постреснаха от тази доктрина. Руснаците си летят и плуват в неутрални пространства и въобще не им пука. "Щом Америка го прави, защо и ние да не го правим?". Просто и ясно. Браво на Путин!

fallback