Генерал Николай Макаров. Снимка: архив, Reuters

Русия може да използва ядрено оръжие, ако е застрашена нейната териториална цялост. Това заяви началникът на руския Генщаб Николай Макаров пред радио „Ехото на Москва“.

По думите му във военната доктрина на страната ясно е предписано при какви условия може да се използва този вид оръжие.

Ядрените сили са основата на стратегическата стабилност и затова Русия много сериозно работи по модернизацията на своя ядрен потенциал.

Говорейки за възможността да избухне ядрена война, Макаров каза, че в руската отбранителна доктрина ясно са посочени условията, при които страната си запазва правото да използва този вид оръжие.

Шефът на руския Генщаб не за първи път казва, че Русия е готова да пусне в ход ядрения си потенциал, пише Утро.ru. През ноември 2011 г. той изрази опасения, че локалните конфликти край границите на Русия могат да прераснат в пълномащабна ядрена война, в която ще бъде въвлечена и Русия. Като една от причините за това тогава той посочи стремежа на Грузия и Украйна да влязат в НАТО.

А преди две години генерал Макаров предупреди военните аташета на чуждите държави, че Русия няма да се поколебае да използва най-страшното оръжие на съвремието, ако трябва да се защитава от военна агресия или да защитава своите съюзници. Третият повод, при който военните са готови да ударят с ядрен юмрук, са „опитите за ликвидиране на руската държавност“.

Утро.ru отбелязва, че днешното войнствено изявление на началника на руския Генщаб идва на фона на изострянето на международната обстановка във връзка с ядрената програма на Иран и вътрешнополитическата ситуация в Сирия. В понеделник Николай Макаров предупреди, че в случай на военен удар по иранската територия Ислямската република може да даде адекватен силов отговор на агресорите. По-рано шефът на Пентагона Леон Панета не изключи военен удар срещу Иран да бъде нанесен тази пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase