Башар Асад и Сергей Лавров. Снимка: Reuters
fallback

Сирийският президент Башар Асад е уверил руския външен министър Сергей Лавров, когото прие днес в Дамаск, че иска да бъде прекратено насилието, предаде ИТАР-ТАСС.

"Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република", каза Лавров. "Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", продължи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Oще по темата

Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия, продължи Лавров. Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си. Според Русия тази мисия е сериозен стабилизиращ фактор в Сирия, каза руският външен министър след срещата със сирийския президент.

Асад е информирал руските си събеседници, че скоро ще обяви срок за референдум за новата конституция. Проектът за нея е готов и предстои сирийският президент да се срещне с комисията, която я е съставила, посочва ИТАР-ТАСС. "Националната комисия, натоварена да състави проекта за конституция, завърши днес работата си и ще представи проекта на президента Асад, преди да бъде публикуван", съобщи агенция САНА.

По силата на сегашната конституция, приета през 1971 г., президентът може да бъде избиран за неопределен брой мандати. Бащата на Башар Асад - Хафез Асад, управлява Сирия пет мандата и почина през 2000 г., напомня АФП, цитирана от БТА.

Арабската лига прекъсна миналата седмица мисията си за наблюдение в Сирия заради растящото насилие. Според правозащитни организации от началото на март 2011 г. в репресиите на режима са убити над 6000 души. На 11 февруари е насрочена среща на арабските външни министри, които ще разискват резултатите от мисията.

Сергей Лавров и шефът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха днес в Сирия с послание от президента на Русия Дмитрий Медведев до Башар Асад. По-рано беше съобщено, че целта на посещението е да бъде постигнато стабилизиране на ситуацията в Сирия чрез демократични промени и да бъде потърсен изход от задънената улица, в която се намира ситуацията около Сирия.

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, съобщи по-рано Франс прес. ИТАР-ТАСС описа строгите мерки за сигурност по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, но добави, че обстановката като цяло е била спокойна.

"Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандирала тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Според телевизията събралите се са приветствали по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната, отбелязва АФП.

В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, внесена от Запада и арабски страни, която осъжда репресиите в Сирия. Това възмути Запада и редица арабски държави. Според западни експерти и дипломати тази стъпка на Москва и Пекин може да насърчи президента Асад да продължи репресиите спрямо опозицията в Сирия. Сирийски опозиционери я нарекоха "разрешение за убийство", посочва АФП.

В неделя Москва обяви, че Лавров заминава за Дамаск във връзка със стремежа на Русия към по-скорошна стабилизация на обстановката в Сирия по пътя на назрелите демократически реформи. САЩ изразиха надежда, че Лавров "добре ще разясни на режима" на Асад колко е "изолиран" той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 12 години

оооооо резака се появи наспинкало се е бебчето , *** ти ли ша говориш за политика бе , щом такива *** като тебе ми говорят за политика тая държава е мат -125 за тебе се отнася мизернек нещастен

112

Жоро-бг

преди 12 години

@114 "Aко Кисинджър беше жив,сигурно щяха да изпратят него."*** !!!! Кисинджър е жив бе *** червен !!!

111

Анонимен

преди 12 години

Асад не е предизвикал тези конфликти и няма полза от тях.

fallback