Снимка: Архив Reuters

Нови облаци се струпаха над Унгария, след като финансовите министри на ЕС започнаха процедура за прекомерен дефицит срещу страната. Тъй като не е част от еврозоната, за Унгария не важат санкциите, предвидени от новите бюджетни правила, но тя може да се прости временно с цялото или с част от финансирането си по кохезионния фонд, съобщи говорител на Европейската комисия. Парите от него са най-големият дял от финансирането от ЕС, което страната получава.

Заместник-председателят на Еврокомисията Оли Рен уточни, че ако Унгария беше част от еврозоната, тя щеше да бъде незабавно глобена, но тъй като не е, Комисията ще реши дали да не й отреже финансите от януари 2013 г., ако дотогава няма чувствителен напредък.

Във вторник финансовите министри от ЕС откриха наказателната процедура за прекомерен дефицит  по препоръка на Европейската комисия, която смята, че Унгария не е предприела достатъчно действия за коригиране на бюджетния си дефицит.

Още по темата

Унгария не е направила това, което е трябвало, лаконично обяви датският министър на икономиката Маргете Вестагер, която председателства заседанието на министрите.

Според Брюксел, макар че дефицитът за 2011 г. е бил под прага от 3% от брутния вътрешен продукт, както искаше комисията, той е бил изчислен въз основа на извънредни данни, което не позволява да се смята, че е постигнат стабилен резултат. Будапеща успя да постигне намаляване на дефицита, след като миналата година прехвърли пенсионните фондове към бюджета.

Еврокомисията наблюдава унгарските финанси от 2004 г. и вече е издала 5 препоръки за корекции на разходите. В опит да закърпи дупката в бюджета през 2008 г. Унгария взе от ЕС заем от 6,5 млрд. евро.

Според дипломати, цитирани от АФП, решението на министрите е част от натиска срещу страната, предприела редица законодателни реформи, които не срещат одобрението на Брюксел.

Новата финансова заплаха срещу правителството на Виктор Орбан идва, след като миналата седмица Еврокомисията откри три наказателни процедури заради скорошни промени в законодателството, които според Брюксел нарушават европейското право по отношение на независимостта на централната банка и на органа за защита на личните данни, както и заради въвеждането на задължителна възраст за пенсиониране на съдиите.

Еврокомисията поиска и допълнителни обяснения заради съмнения за нарушаване независимостта на съдебната система. Освен това Будапеща очаква от есента положително решение от Еврокомисията по молбата си за отпускането на нов стабилизационен заем от ЕС и от МВФ, за което се поставят предварителни условия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase