Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски командоси са освободили в Сомалия двама заложници - американка и датчанин, похитени от пирати през октомври, предаде Франс прес.

Те са били освободени от елитни военни от американските специални сили SEAL (Sea, air and land - Море, въздух и суша; seal означава тюлен). За първи път "тюлени" предприемат намеса по суша в Сомалия, уточни пред АФП източник от Източна Африка.

Екипът е бил същият, който ликвидира Осама бен Ладен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официален представител във Вашингтон.

Според източника, пожелал анонимност, командосите са се спуснали с парашути под прикритието на нощта в лагер на сомалийски пирати, където са били държани заложниците. Същият екип изпълни мисията през май м. г. в Пакистан, при която бе убит лидерът на „Ал Кайда“.

Операцията е извършена в изолиран крайбрежен район в Централна Сомалия, който е свърталище на пирати. В престрелката са били убити най-малко осем бандити, добавя АФП.

Американският президент Барак Обама потвърди освобождаването на двамата пленници. Той лично е разрешил операцията.

"Съединените щати няма да се примирят с отвличане на наши граждани и няма да пестят никакви усилия, за да гарантират сигурността им и да изправят пред съда извършителите", заявява президентът в декларация, публикувана от Белия дом. "С тази акция отправяме послание към целия свят, че Съединените щати ще реагират твърдо на всяка заплаха срещу нашия народ", се казва в декларацията.

Датчанинът Поул Тистед, на 60 години, и американката Джесика Бюкенън, на 30 г., които работели за датска група за обезвреждане на мини, били отвлечени на 25 октомври в Галкайо, в самопровъзгласилата се за полуавтономна област Галмудуг в Централна Сомалия, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

FFF

преди 12 години

Днес сутринта е катастрофирал ирански изтребител F-14. По първоначални данни двамата летци са загинали. Самолетът се е разбил три минути след излитането си в 04.40 часа от летището до град Bushehr. В близост до града е разположена иранска атомна електроцентрала.За сега няма информация какви са причините за катастрофата.

41

Анонимен

преди 12 години

БРАВО!!Тюлен група 6 отново в действие!!До русофила с номера 25 и 26!Таварищ,никой от Щатите не отрича че талибаните са свалили хеликоптера на тюлените!Не ме е ясно що се напъваш!

40

Анонимен

преди 12 години

Aman ot razbirkovci :) tova da ne vi e call of duty :) keleshi

fallback