Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI призова всички да запазят тишина, предаде Асошиейтед прес.

В годишното си послание, разпространено днес, Бенедикт възхвали тишината. Той каза, че тя прави от хората по-добри слушатели и подобрява общуването помежду им, тъй като им дава повече време да помислят върху това, което чуват и казват.

"В свят, наводнен от Twitter и 24-часови новини, скъпоценното време да се размишлява прави думите още по-стойностни", каза той.

"Радостта, тревожността и страданието могат да бъдат споделяни в тишина. Всъщност тя им дава особено силен израз", отбеляза папата в писменото си послание.

Тази година той насочи вниманието си върху нуждата да се дистанцираме от потока от свръхинформация на социалните медии и да си дадем повече време за размисъл. Бенедикт призова да се търси баланс между тишината, думите, образите и звуците.

"Като запазваме мълчание, ние позволяваме на другия човек да говори, да се изразява и не оставаме вкопчени само в нашите собствени думи и идеи, без да ги подложим на нужното изпитание", каза папата.

Той отбеляза, че понякога най-истинското общуване става в пълна тишина "между хора, които се обичат - жестовете, изражението и езикът на тялото са знаци, чрез които те се разкриват един на друг".

Тишината позволява също да се прецени по-добре какво си заслужава да бъде чуто, каза Бенедикт. И, разбира се, тя прави възможна молитвата, съзерцанието и безмълвното общуване с Бог, добави папата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase