Снимка: Архив Reuters
fallback

Китайските сили на реда откриха днес стрелба срещу демонстрация в тибетския район на страната, предаде Франс прес.

Един човек е загинал и десетки са ранени, съобщава неправителствената организация "Фрий Тибет".

Стрелбата, която е най-голямата след антикитайските размирици през 2008 г. в Тибет, е станала по обяд (4 часа по Гринуич) в провинция Съчуан, Югозападен Китай, уточнява неправителствената организация.

Oще по темата

"Според очевидци застреляният е 49-годишен жител на Тибет на име Йонтън", заяви организацията за защита на тибетци. Близо трийсет други тибетци са били ранени, един от тях в корема.

"Те се страхуват да превозват ранените до болницата, за да не бъдат арестувани", заяви Стефани Бриджин, директорка на "Фрий Тибет".

"Ситуацията може да се влоши", заяви тя и уточни, че много тибетци се опитват да се съберат около манастира Драго в префектура Ганцзъ.

Тибетското правителство в изгнание със седалище в Дарамсала в Индия потвърди на интернет сайта си смъртта на Йонтън, както и големия брой ранени, след като полицията открила безразборна стрелба. Други очевидци съобщават за шестима загинали, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 12 години

Тибетците демонстрират като вървят с плакати в ръце, без да скандират, без да замахват и да правят нещо друго! Те са мирни хора, използващи само мирни методи за демонстрация. Между другото, ако ви дам голяма къща с удобства, но ви забраня да пишете на родния си език, да изповядвате религията си, заповядам ви да плюете на тредициите си и ви принодя да се откажете от баща си, ще смятате ли че ви правя добро, само защото ви давам къща! Тези хоря ценят нещо, което материалистите никога няма да разбе

13

Знаещ

преди 12 години

Размириците в Тибет и тибетските автономни области в Съчуан са провокирани от Запада. В Тибет са построени: свръхмодерна болница в Лхаса, летища, железница, каквато няма никъде в света - херметизирана, за да може да се пътува на тази височина. Тибетците искат да са част от държавата с най-голям потенциал в света. В Тибет Средновековието свърши! Религиозните свободи и националният идентитет са гарантирани. Това не ви е "7 години в Тибет"! Всичко зложелателите на Китай ви го представят иначе!

12

Анонимен

преди 12 години

Свобода за народа на Тибет!

fallback