Снимка: Ройтерс

Българските членове на екипажа на лайнера „Коста Конкордия” са помогнали за спасяването на повече от 800 души, описаха преживяванията си пред медии във Варна те.

Първият механик на кораба Петър Петров е участвал шест пъти в транспортирането на хора до брега. Според него и колегите му на борда не е имало нито паника, нито хаос, а първоначално напрежение, което бързо е преминало.

„Нямаше нито писъци, нито крясъци. Пасажерите се изчакваха при евакуацията и ни помагаха в спасителните работи”, разказа техникът Георги Стоев.

Петър Петров заяви, че капитанът не е напуснал първи кораба, както се тиражира. Той си спомня,че два часа и половина след удара той все още е бил на борда.

„Празнувахме моето изпращане, когато чухме първите инструкции”, каза фотографът Христо Христов. И уточни, че всички хора са следвали и изпълнявали инструкциите по евакуирането.

Според Камен Пеев, техник по поддръжката на „Коста Конкордия”, екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Доказателството за това е, че над 99,3% от хората са спасени.

Българските моряци опровергаха и информацията,че някой от тях се е върнал на потъващия лайнер за свои вещи, определяйки я като измислица на болен мозък. Въпреки преживяното мъжете смятат да продължат да плават, потвърдиха те при срещата си с медиите във Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase