Мохамед ел Барадеи. Снимка: Reuters

Бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи заяви в комюнике, че няма да се кандидатира за президент на Египет, предаде Франс прес.

"Съвестта не ми позволява да се кандидатирам за президентския или за който и да било друг официален пост, докато няма истинска демокрация", каза той.

"Предишният режим не е паднал", добави Ел Барадеи по повод падането на президента Хосни Мубарак под натиска на улицата през февруари м. г.

Оттогава властта в Египет е в ръцете на Висшия военен съвет начело с генерал-фелдмаршал Мохамед Хусеин Тантауи, който 20 години бе министър на отбраната на Мубарак, напомня АФП.

Армията обеща да предаде властта на цивилните след президентски избори най-късно в края на юни, но мнозина египтяни я обвиняват, че иска да запази своите привилегии и все така да влияе върху политическия живот.

"Капитаните на кораба продължават да плават в същите води, както преди, сякаш не е имало революция", изтъква образно той. В днешен Египет "няма условия за честни избори", констатира още Ел Барадеи.

Завърнал се в Египет през 2010 г. след продължителна международна кариера, Ел Барадеи решително застана в опозиция срещу Мубарак, а след падането му се нареди сред най-видните фигури на светското и либерално движение в страната, обявило се за установяване на демократична политическа система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase