Снимка: Reuters
fallback

Севернокорейските власти решиха да поставят балсамираното тяло на починалия от сърдечен удар на 17 декември миналата  година Ким Чен Ир в мемориалния комплекс Кумсусан, предаде  ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на политическото бюро на ЦК на  Корейската трудова партия. 

Сега в комплекса се намира саркофагът с тленните останки на  "първия и вечния президент" на КНДР Ким Ир Сен. В една от залите са изложени награди и почетни звания, дадени му от повече от 80 държави.

В друга зала е поставен вагон от влака, с който корейският лидер извършвал многобройните си пътувания из  страната, както и служебният му автомобил "Мерцедес".  

Построеният през 1977 г. дворец Кумсусан първо изпълнявал ролята на резиденция на Ким Ир Сен. След смъртта му на 8 юли 1994 г.  дворецът бил превърнат в негова гробница. 

Властите решиха да увековечат заслугите на Ким Чен Ир "като вечен лидер на партията и революцията в отговор на единодушното  желание на всички членове на партията, военнослужещи и народа на страната".

Ще бъде издигната статуя на "великия лидер на КНДР,  рожденият му ден 16 февруари ще е в Северна Корея "Ден на  сияйната звезда", в цялата страна ще има "портрети на Ким Чен-ир с усмивка на лице", в негова чест ще бъдат издигнати обелиски,  отбелязва севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 12 години

VIVA NORD KOREA!

5

Анонимен

преди 12 години

- Другари, през последните 30 години градихме социализма. В следващите 30 години ще изградим за нашите деца комунизма!Глас от залата:- Браво! Така им се пада на тези хулигани!

4

AZ

преди 12 години

nqma li koi da gi zapali tezi

fallback