Снимка: Архив Reuters

52-годишен йорданец почина днес призори, след като се самозапали вчера в Аман, съобщиха службите за сигурност и членове на неговото семейство, предаде Франс прес. Това е първият подобен смъртен случай в Йордания.

Ахмад ал Матарнех се самозапали вчера следобед в центъра на града и бе хоспитализиран незабавно, съобщи службата за сигурност, като уточни, че той е имал изгаряния на 80 процента от тялото си. "Той почина днес призори в болницата", допълни службата.

Мъжът, който работил в кметството на Аман 22 години, се пенсионирал предсрочно през юни. Той трябвало да издържа 15 души и имал финансови проблеми, съобщиха членове на семейството му и йордански медии. Според тях той се опитал да се самоубие два пъти преди това, пред кметството и кралския дворец.

Кметството заяви, че е платило на Ахмад обезщетение от 8000 йордански динара /11 260 долара/ и му е отпуснало заем за плащане на наем от 30 000 йордански динара /42 000 долара/.

52-годишният мъж е имал много големи дългове, казаха от семейството му.

Междувременно в Тунис почина мъж, който се опита да се самоубие, като се подпали пред губернаторството на областта Гафса, предаде Франс прес.

Амар Гарсала, четиридесетгодишен баща на три деца, имаше изгаряния трета степен и почина вчера по обяд, съобщи Фахер Елуати от болницата за тежки изгаряния в южното туниско предградие Бен Арус.

Трупът му е бил транспортиран в болница за аутопсия, допълни Елуати.

Гарсала реши да се самопожертва, като се подпали на 5 януари - деня, в който трима министри от новото тунизийско правителство бяха на посещение в района. Според местни източници мъжът е участвал заедно с други безработни в седяща стачка пред губернаторството и е искал да се срещне с министрите.

След опита му за самоубийство избухнаха сблъсъци между младежи, въоръжени с камъни, и силите на реда, но спокойствието бе възстановено още на следващия ден.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase