Снимка: Reuters
fallback

Десетки хиляди души протестираха снощи в Будапеща срещу новата унгарска конституция, която според тях е посегателство срещу демокрацията. В същото време управляващите отпразнуваха с гала вечер в операта влизането в сила на новия основен закон.

Организаторите на протеста под надслов "Отново ще има република" съобщиха, че на един от основните булеварди на Будапеща са се събрали около 100 000 души.

Oще по темата

Надсловът е свързан с разпоредба на новата конституция, по силата на която досегашната Република Унгария се казва само Унгария.

В протеста участваха представители на Социалистическата партия, на левите еколози и новата партия Демократична коалиция на бившия премиер социалист Ференц Дюрчани. Демонстрантите издигнаха лозунги "Стига!", "Диктатура на Орбан" и "Орбанистан".

Опозицията обвинява правителството на Орбан и управляващата партия Фидес, която има парламентарно мнозинство от две трети, че приетите от тях конституция и закони подкопават демократичната система и засилват политическия контрол над съдебната власт, централната банка, вероизповеданията и медиите.

Европейският съюз, Съединените щати и международни правозащитни организации също критикуват политиката на унгарското правителство.

Новата конституция, приета през април миналата година от Фидес при бойкот на опозицията, влезе в сила на 1 януари. Според правителството с нея завършва преходът от комунизъм към демокрация, започнал през 1989 г. Но според опозицията тя разширява властта на правителството и налага консерватизма му на цялата страна, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

до 8

преди 12 години

Нека ти обясня защо рухна:Защото хората са така устроени, че не ценят това, което имат и искат това, което нямат. Ние продадохме работещите и скъпи здравноосигурителната, образователна и пенсионна система за дънки, дъвки и Макдоналдс, селското стопанство, на което ни завиждаха в цяла Европа за германски коли 3-та ръка и нелошата и доста експортно-ориентирана индустрия за търговия с турска и китайска стока.Сега Бойко ни бил виновен, комунистите, руснаците... блаблабла... кон за кокошка!

10

Анонимен

преди 12 години

Номер 7,моля те,пиши България винаги с главна буква.А иначе си протестирай колкото и за каквото ти дойде наум.Може и ей тъй,напосоки,за идеята само.

9

Анонимен

преди 12 години

До Реалист, коментар номер 5За съжаление, много си прав, човеко!Започва да се разбира за какво става дума.

fallback