Снимка: Reuters
fallback

Ким Чен Нам, най-големият син на Ким Чен Ир, смятан навремето за вероятен наследник на севернокорейския режим преди да изпадне в немилост, сега живее в лукс в Макао, на хиляди левги от комунистическия режим, който можеше да оглави, предаде Франс прес. 

От десетина години 40-годишният Ким Чен Нам живее повечето време в китайския южен град Макао, известен с казината си, но притежава също къща в Пекин и редовно пътува до Банкок, Москва и из Европа. 

Най-вероятно в едно от убежищата си той е научил за смъртта на баща си, оповестена в понеделник, 19 декември, и за поверяването на властта на неговия природен брат, с десет години по-малък от него. 

В средата и към края на 1990-те години обаче Чен Нам  беше смятан, поне на Запад, за фаворит за поста на баща си Ким Чен Ир, който сам бе наследил ръководството на страната от собствения си баща, основателят на комунистическа Северна Корея Ким Ир-сен. 

Издигнат в чин генерал, навремето  Ким Чeн Нам оглави контраразузнаването и тайните служби на режима, наред със заеманите други стратегически постове. Но неуспешното му влизане в Япония с фалшив паспорт заедно с две жени и сина си под претекст да посети Дисниленд предизвика огромен скандал през 2001 година. Това силно разгневи баща му, който го лиши от всякакви нови отговорни постове и накрая Чен Нам взе, че напусна страната. 

Оттогава той редовно заявяваше, най-вече в интервюта с японски медии, че така или иначе не иска да оглавява Северна Корея. "Ако бях наследник, щяхте ли да ме виждате в Макао, облечен с нормални дрехи и да ходя на почивка?", изтъкна той през 2009 година пред японска телевизия. 

Завършил образованието си в Швейцария, подобно на новия севернокорейски ръководител Ким Чен Ун, Чен Нам е полиглот и прекарва живота си между своите вили и петзвездните хотели, ползвайки значителната рента, която му отпуска режимът, за да опразва луксозните бутици и да залага в казината. 

Женен, баща на две деца и изразяващ безразличие към политиката, той обаче излезе от мълчанието си малко след като полубрат му бе определен за наследник официално през 2010 година, като заяви, че лично е против предаването на властта в династията. Той изрази тази позиция в интервю за японски вестник през януари 2011 година, изтъквайки, че дори китайският президент Мао Цзедун не е бил наследен начело на Китай. "Това не съответства на социализма и баща ми беше против", допълни Чен Нам. 

В същото време той посочи, че разбира логиката на такова решение в името на стабилността на страната, тъй като според него "нестабилността на Северна Корея би довела до нестабилност в региона".

От съобщението за бащината му кончина досега Ким Чен-нам не се е появявал отново на екраните. Трудно е да се разбере къде е, той много пътува", обясни Рикардо Пинто от сп. "Клоузър" в Монако. Отдалечен от режима както от километрите, така и от начина си на живот, Чен-нам така или иначе изглежда извън играта. 
 
"Твърде отдавна е в изгнание и няма никаква подкрепа в Северна Корея", отбелязва Джоузеф Чън, политически анализатор в Хонконг."Твърде малко вероятно е да изиграе някаква роля", посочва той.
 
В последните си медийни изяви Чен Нам се показа критичен към режима, ръководен от семейството му. "Северна Корея трябва да съумее да се реформира и да се отвори. Ако си остане такава, никога няма да бъде икономическа сила", предупреди той, заявявайки, че "се вълнува от сърце" от страданията на своя народ под игото на фамилията Ким.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

33

преди 12 години

104 евала за изказването,товае голата истина,няма одговор,защото няма и избягали от запада в изтока.Но дрънкат глупости за запада,самонаивните ***.

103

zuus

преди 12 години

kade sa amerikacite .nali te se borat sre6ty takiva rejimi.nali sa borci za demokracia i 4ove6ki prava..... a zabravih tam nama petrol.

102

jeko

преди 12 години

Направо настръхвам като си помисля колко депутатски дечица живеят като Ким Чен Нам в чужбина. Живеят от страданията на ограбена България... Колко ли пари са пръснали...

fallback