Снимка: Reuters
fallback

Папа Бенедикт XVI разобличи в началото на коледното си послание "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света") желанието  на човека да замени Бога, предаде Франс прес. 

От балкона на базиликата "Свети Петър" светият отец заяви пред десетки хиляди вярващи, че Исус Христос е изпратен на  Земята, "за да ни спаси най-вече от дълбокото зло, вкоренено у  човека и в историята - човек да се конкурира с Бога и да иска да Го замени, да решава кое е добро и кое зло и да се смята за  господар на живота и смъртта. Това е голямото зло, големият  грях". 

Бенедикт XVI редовно разобличава желанието на западните общества да прокарват нови закони по въпроси, които  според Ватикана засягат най-свещените ценности на живота като абортите и евтаназията, отбелязва АФП.

Папата порица и комерсиализирането на Коледа. Той призова човечеството да погледне през повърхностния блясък на един от най-светлите християнски празници и да преоткрие истинското му значение.

Папата призова още за край на насилието в Сирия, "където бе пролята прекалено много кръв" и за възобновяване на диалога  между израелци и палестинци. 

В коледното си послание светият отец изтъкна, че всички  "съставки" на обществото в арабските страни в разгара на  социални и политически промени трябва да участват с нови сили в  изграждането на общото благо. 

Бенедикт  XVI отправи призив за солидарност с народите от Африканския рог, по-специално бежанците, чието  достойнство страда, тънещи в глад и често в несигурност. 

Преди словото на папата оркестрите на карабинерите и швейцарските гвардейци изпълниха химните на Ватикана и на  Италия, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Бенедикт  XVI произнесе  рождественото приветствие на близо 70 езика, включително и на есперанто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Нео

преди 12 години

България се води православна християнска държава, но като гледам колко атеисти пишат тук ме хваща срам.

162

Restitutor Orbis

преди 12 години

Един ден ЕС, Русия, САЩ, Австралия ще се обединят в новата Римска Империя. Хората ще са забравили самоубийствения мозъчен вирус с който евреите подлъгаха римляните 1 /4 от световното население да се кланят на еврейски цар зомби със супер сили, да си дават и другата буза, да са овце и жертви. Kачествата-посоки отново ще бъдат издигнати за пример за младите. И специално 2 от тях чувството за справедливост (Темида), силата да раздаваш такава (Марс-отмъстител). Тогава ислямските *** ще плаща

161

Пешо

преди 12 години

човек да се конкурира с Бога и да иска да Го замени, да решава кое е добро и кое зло и да се смята за господар на живота и смъртта. Това е голямото зло, големият грях". Че ти този *** Бойко за човек ли го смяташ?

fallback