Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев предложи днес сериозни реформи на законите за изборите. Те ще влязат в сила след предстоящите през март президентски избори, които се очаква да бъдат спечелени от премиера Владимир Путин.

В последното си годишно обръщение към парламента в края на президентския си мандат Медведев направи предложения, които до известна степен отговарят на исканията на опозиционни активисти, протестирали срещу изборните измами при гласуването за парламент.

Президентът обаче не прие основното искане на опозицията - за нови избори за Държавна Дума.

Медведев предложи да се намали на 300 хиляди броят на подписите, които са необходими за участие в избори за президент.

Кандидатите на извънпарламентарните партии трябва да съберат 100 000 вместо сегашните 2 милиона подписа.

Президентът предложи да се възстановят преките избори за губернатори, които бяха отменени през 2004 г. от Путин, както и да бъдат опростени правила за регистриране на политически партии. Партия вече ще може да се регистрира с подкрепата на 500 души, които трябва да са жители на не по-малко от половината от руските региони.

Другото предложение е 225 от депутатите в Думата (тоест половината) да се избират пряко от избирателите, а не по партийни листи, както е сега.

Медведев увери, че е готов за диалог по всички въпроси с новоизбраната Държавна Дума. Предстоящите в Русия президентски избори трябва да са честни и прозрачни, да отразяват модерните представи за законност и справедливост, призова президентът.

Държавният глава предложи "в най-близко бъдеще" да бъде създадена обществена телевизия в Русия, която евентуално да използва един от федералните канали. За подобряване на обществените комуникации трябва да се използват всички модерни технологии, подчерта той.

"Нито един от собствениците на новата медия не трябва да има определящо влияние върху вземането на каквито и да било решения - нито държавата, нито частен собственик", каза Медведев. Той изрази убеденост, че подобна обществена телевизия "може да направи по-конкурентна и съответно по-интересна информационната среда" в Русия, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase