Снимка: Reuters
fallback

Природата почита паметта на покойния севернокорейски лидер Ким Чен Ир - снежна буря се развихри на свещената планина Пектусан, ледът на планинско езеро се пропука с оглушителен трясък, а една птица сведе глава край статуя на баща му в провинцията, се казва в съобщение на севернокорейската агенция КЦТА.

Според официалната историография на Северна Корея Ким Чен Ир е роден през 1942 г. в подножието на планината Пектусан, смятана за свещена, тъй като основателят на КНДР Ким Ир Сен организирал там лагер на партизани от съпротивата срещу японските окупатори на страната, припомня АФП.

В понеделник снежната буря спря и "подписът на Ким Чен Ир се появи на планината, сочейки "Връх Пектусан, свещена планина на революцията", твърди КЦТА, според която феноменът траял до късния следобед. Щом прозвучала новината за смъртта на държавния ръководител, там било забелязано и сияние, задържало се половин час.

Друго "чудо на природата" станало край статуя на Ким Ир Сен, основателя на КНДР, в североизточния град Хамхун. Във вторник летящ жерав обиколил три пъти монумента, после кацнал на близко дърво и останал там "доста дълго със сведена глава", след което отлетял към Пхенян.

"Съзрели този феномен, ръководителят на революционния град Хамхун и други единодушно заявиха, че дори този жерав е изглеждал натъжен от смъртта на Ким Чен Ир, син на небето", подчертава КЦТА.

Култът към личността на Ким Ир Сен и този към неговия син са толкова силни в КНДР, че стигат почти до обожествяване. Те създадоха първата комунистическа династия в света, която продължава, след като синът на Ким Чен Ир - Ким Чен Ун, оглави страната след смъртта на баща си, допълва АФП.

Севернокорейците трябва три пъти дневно да изразяват почит към покойния си ръководител Ким Чен Ир, за да демонстрират, че са верни на комунистическата династия, заяви днес южнокорейски експерт, цитиран от Франс прес.

Когато през 1994 г. почина бащата на Ким Чен Ир - основателят на Северна Корея Ким Ир Сен, една-единствена проява на скръб дневно бе достатъчна, за да покаже човек своята преданост, посочи Ким Юн Су, професор по политически науки в сеулския университет "Соган".

"В съзнанието на севернокорейците е запечатано, че щом върховният им лидер почине, трябва да изразяват скръбта си възможно най-силно, за да избегнат всякакво подозрение в нелоялност", каза той пред АФП.

"Севернокорейците знаят, че колкото повече демонстрират скръбта си, толкова по-добре. Траурните церемонии в известен смисъл са наложени и организирани", отбеляза експертът.

Откакто бе съобщено за смъртта на Ким Чен Ир, в Северна Корея са написани над 100 литературни творби – главно стихотворения и поеми. Сред тях са поемата "Вдигни се, народе на Великия генерал" и стихотворението "Войниците няма да забравят своя генерал", предаде ИТАР-ТАСС.

Поемите "Генерал Ким Чен Ир вечно ще остане с нас" и "Нека курсът, посочен от генерала, вечно да осветява нашия път" отразяват безсмъртния принос на държавния лидер в развитието на страната, изтъкна КЦТА.

Междувременно Северна Корея предложи на сесията на Общото събрание на ООН да се почете с минута мълчание паметта на лидера на страната Ким Чен Ир, който почина на 17 декември, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломатически източници в Токио. Секретариатът на ООН проучва молбата на Пхенян, добавили източниците.

В последно време на сесиите на ОС на ООН с минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на смъртоносното стихийно бедствие в Япония през март, както и през септември, когато се навършиха десет години от терористичните нападения в САЩ.

Тялото на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, починал в събота, най-вероятно ще бъде балсамирано въпреки високата стойност на тази процедура. Това съобщи южнокорейският интернет портал Дейли Ен Кей, цитиран от руския в. "Комерсант".

По данни на сайта балсамирането ще бъде осъществено от експерти на московския Център за биомедицински технологии, извършили през 1994 г. аналогична процедура и с тялото на основателя на КНДР Ким Ир Сен, бащата на Ким Чен Ир. Предполага се, че стойността на технологията е била 1 милион долара, а севернокорейските власти отпускат всяка година още 800 000 за редовни профилактични процедури.

Погребението на покойния лидер ще се състои на 28 декември.

Ако Пхенян вземе решение да балсамира Ким Чен Ир, останките му ще почиват до тялото на Ким Ир Сен, което се пази в стъклен саркофаг в мемориалния комплекс Кимсусан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

а

преди 12 години

Кимчо, твоите приятели, руските препаратори, ще те превърнат в изтърбушен пингвин. Дано след време ти разнасят мумията палячовчите от някой пътуващ цирк.

77

анонимен

преди 12 години

По-бързо да го препарират, че ще омирише всичко наоколо, ако хладилникът гръмне. Може и токът да спре, поради недостиг на електрическа енергия.

76

Samo minavam

преди 12 години

И тези,ги хапе крокодилТакива циркове,за една комунистическа маимуна,не разбирам.

fallback