Ким Чен Ир Снимка: архив, Reuters
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Просълзен телевизионен говорител, облечен в черно, съобщи, че 69-годишният лидер е починал от физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка. 

Скоро след това агенция КЦТА съобщи, че Ким е получил масиран инфаркт във влака. Извършената вчера аутопсия е потвърдила причината на смъртта. 
 
Синът на лидера Ким Чен Ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември. 
 
Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии.
 
Предполага се, че енигматичният лидер на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване. 
 
Вестта за кончината на Ким Чен Ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен Ир наследи властта от своя баща - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен Ир обяви, че неговият трети син Ким Чен Ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

Ким Чен Ир

преди 1 година

Леле умрях преди толкова време.

278

АНОНИМЕН

преди 12 години

Една *** по-малко!

277

К

преди 12 години

Вервайте ми, АМЕРИКАНЦИТЕ са го убили! Имат хиляди начини, дори и от космоса със свръхсекретните си оръжия! Убиха Саддам, Кадафи, сега и него! Опитват се и с Уго Чавес, ама човека се лекува и засега се държи!

fallback