Леонид Кучма. Снимка: Reuters

Украински съд отхвърли днес повдигнатите на бившия президент Леонид Кучма обвинения в съпричастност към убийството през 2000 г. на опозиционния журналист Георгий Гонгадзе.

Украинската генерална прокуратура образува углавно дело през март срещу Кучма - президент на независима Украйна от 1994 до 2005 г. - по подозрения, че е замесен в убийството на един от най-острите си и открити критици, Гонгадзе.

Убийството на популярния журналист, известен и от телевизионни дискусионни предавания, се превърна в символ на аморалността и насилието в постсъветска Украйна по времето на Кучма и доведе до улични стълкновения в столицата Киев между протестиращи и полицията за борба с безредиците.

Днес обаче Печорският окръжен съд в Киев отхвърли като незаконно съдебното преследване срещу бившия президент за злоупотреба с власт, отбелязва Интерфакс, цитирана от Франс прес.

Седемдесет и три годишният Кучма отрече да е играл каквато и да било роля в зловещото убийство на 31-годишния редактор, основател на електронния вестник "Украинска правда", който изчезна на 16 септември 2000 г. в Киев. Обезглавеното тяло на Гонгадзе беше намерено в гора на стотина километра от столицата.

Смъртта на журналиста предизвика грандиозен скандал в бившата съветска република, превърна се в повратна точка в 10-годишното управление на Кучма и допринесе за зараждането на Оранжевата революция от 2004 година.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase