Нют Гингрич. Снимка: Reuters

Нют Гингрич, претендент да бъде номиран за кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ догодина, нарече палестинците "измислен народ", който "иска да унищожи Израел", пишат днес "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

В интервю за кабелния телевизионен канал "Джуиш ченъл" Гингрич заяви, че според него идеята за постигане на траен палестинско-израелски мир и "илюзия".

По думите му палестинска държава никога не е имало и че Палестина е географско наименование на район в границите на бившата Османска империя.

"Затова смятам, че ние измислихме палестинския народ, докато всъщност палестинците са араби и исторически винаги са били част от арабската общност. И са имали възможност да се заселят на много места. По редица политически причини ние поддържаме войната срещу Израел още от 40-те години на миналия век", твърди Гингрич.

По-рано тази седмица Гингрич бе приветстван от републиканците си заради критиките срещу близкоизточната политика на президента Барак Обама, който според претендента на републиканците "се огъва прекалено силно в полза на палестинците".

Той намекна, че ако бъде избран за президент, ще промени досегашната политика на САЩ по отношение на палестинския въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase