Снимка: Архив Reuters

Новото правителство на Белгия положи клетва пред краля Албер II - с 15 минути закъснение от предварително обявения час на церемонията и 542 дни след последните избори в страната.

Първи се закле министър-председателят Елио ди Рупо, който както и останалите 12 министри и шестимата държавни секретари изрече клетвата в преданост на краля, в спазване на законите и в служба на гражданите на Белгия, на френски и на нидерландски език.

Както той, така и останалите членове на кабинета франкофони, които се заклеха един по един, поглеждаха в малки листчета текста на нидерландски.

След тази церемония се очаква новото правителство да се събере на първото си работно съвещание, а до края на седмицата да поиска и да получи вот на доверие от Камарата на представителите на Федералния парламент.

Премиерът Елио ди Рупо е 60-годишен, син на италиански имигранти и доктор по химия. Той е и първият белгийски премиер от френскоговорящата южна част на страната от 1974 година насам.

Най-важната задача пред новия кабинет е да овладее бюджетния дефицит и огромния дълг, заради който въпреки сравнително добрите си икономически показатели Белгия все по-често е споменавана като от застрашена страна в еврозоната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase