Протести в Москва след победата на партията на Путин. Снимка: Reuters

Управляващата в Русия партия запази контрола в парламента, въпреки че получи по-малко от половината от гласовете на изборите в неделя, белязани от обвинения за измами, предаде ДПА.

"Единна Русия" на премиера Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев получава 49,54 на сто от гласовете при преброени 96% от подадените бюлетини, каза председателят на ЦИК Владимир Чуров.

По думите му това ще бъде достатъчно прокремълската формация да разполага с 238 места в 450-местната Държавна дума, тоест повече от половината.

Настоящият изборен резултат на партията на Путин е далеч по-слаб от този на предишните избори през 2007 г. Тогава "Единна Русия" спечели 64,3 на сто от вота, което й осигури 315 мандата в Думата, съобщава БТА.

"За приемането на текущите закони са необходими 226 гласа. "Единна Русия" набира 238 гласа и това дава възможност за спокойна и ритмична работа, осигурява стабилност", каза премиерът Путин, който е и председател на партията.

Няколко хиляди души излязоха на протест в Москва и Санкт Петербург срещу Путин и партията му "Единна Русия", която спечели изборите. Най-малко 150 души са арестувани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase