Снимка: Архив Reuters

Двама души загинаха, а други двама изчезнаха безследно по време на буря, вилняла през почивните дни в Югозападна Норвегия, съобщи Франс прес.

Днес бе подновено издирването на двама членове на телевизионен екип, отнесени в морето вчера, докато снимали вихрушките по крайбрежието, където вълните достигаха над 20 метра височина. Смята се, че шансовете да оцелеят са твърде малки.

Третият човек от екипа успя да се измъкне на брега и да вдигне тревога, припомня агенцията.

В западния град Берген един мъж бе открит мъртъв в колата си, смачкана от паднало дърво. Друг, седемдесетгодишен, почина от раните си, след като стихията прати на дъното корабчето му.

По данни на норвежки специализиран финансов орган застрахователите вече са получили над 500 молби за компенсиране на значителни щети от бурята на обща стойност 50 милиона крони - 6,4 милиона евро, и се очаква сумата да нарасне още.

Заради лошото време бяха затворени редица пътища, мостове и железопътни линии. Нарушен бе трафикът на железопътните и на въздушните превози. Има и сигнали за щети и екстремни ситуации в Северна Дания и Южна Швеция, добавя АФП.

Близо 20 хиляди жители на Латвия останаха без ток заради силните ветрове в региона, съобщи говорител на електрокомпанията "Латвенерго" пред латвийска телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Стихията принуди местните власти да ограничат корабоплаването в пристанищата Лиепая и Вентспилс. По данни на Латвийския център за околната среда тази нощ в западната част на страната скоростта на вятъра е достигала 31 метра в секунда, в Рига - 25 метра в секунда. Синоптиците прогнозират, че ветровитото и студено време ще се задържи днес през целия ден.

Нивото на р. Даугава през нощта съществено се покачи и в Рига е вече със 116 сантиметра по-високо от обичайното.

Наводнени са кейовете в района на крайбрежния булевард; в някои райони на града от снощи се доставят чували с пясък за борба с последиците от бедствието. Столичният кмет Нилс Ушаковс свика извънредно заседание на оперативните служби.

Латвийските пожарникари и спасители оказаха помощ в 89 случая през последното денонощие, най-често за извозване на повалени дървета, препречили пътища. Латвийските железници предупредиха, че днес са възможни закъснения на влакове из цялата страна, добавя ИТАР-ТАСС.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase