Снимка: Reuters
fallback

Вашингтон не оставя надежда за постигане на договореност с Русия по въпроса за разполагането на противоракетна отбрана в Европа въпреки острото изявление на руския президент Дмитрий Медведев от вчера, пише Би Би Си.

Той обеща, че ако САЩ не преразгледат позицията си и системата за противоракетна отбрана се появи в страни от Източна Европа, Москва „незабавно ще въведе в бойния състав радиолокационната станция от системата за предупреждение за ракетно нападение в Калининград“.

Oще по темата

Медведев заплаши също така с балистични ракети, които по думите му „ще бъдат оборудвани с перспективни комплекси за преодоляване на ПРО и нови високо ефективни бойни блокове“.

От своя страна прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър побърза да заяви за пореден път, че американската система за ПРО в Европа по никакъв начин няма да бъде насочена срещу Русия.

„Ние бяхме открити и честни с Русия за плановете ни за разполагане на ПРО в Европа. Нашите намерения са следствие от нарастващата заплаха за нашите /европейските/ съюзници от страна на Иран. Русия няма и най-малката причина да предприема каквито и да са контрамерки от военен характер, тъй като системата за ПРО няма да повлияе на стратегическия баланс между Русия и САЩ“, заяви Тонър.

Заедно с това той изрази съжаление, че въпреки опитите на Вашингтон за започване на диалог с Москва реториката на Кремъл не се променя.

От Пентагона също увериха, че системата за ПРО не е насочена срещу Русия.

От Белия дом пък обещаха, че САЩ ще продължат да се стремят към сътрудничество с Русия, но тъй като реализацията на плана за разполагане на ПРО в Европа протича добре, САЩ не виждат никакви причини да се отказват от намеренията си.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че риториката на Москва е стъпка назад към времената от Студената война.

Той каза, че е силно разочарован от заплахите на Русия. По думите му ситуацията силно напомня миналото и няма да е от полза за стратегическите отношения между Русия и НАТО.

„Сътрудничество, а не конфронтация – това е пътят напред“, каза Андерсен.

Медведев обаче заяви, че Русия не може да се осланя само на голословните обещания и уверенията на Запада. Той посочи, че западните партньори рязко отказват да изпълнят молбата на руската страна за фиксиране на тези обещания в писмен вид.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

367

Анонимен

преди 12 години

Еми дами и господа,които живял,живял,които е...л,е....л. Световната икономика е пред срутване,световните ресурси са на изчерпване,световните сили започнаха да се дебнат..започва да става все по-интересно и по-интересно. Скоро очаквайте "включване"....

366

бай Петър

преди 12 години

САЩ, без една ГРАМАДНА война, няма как да оцелеят. Имат дългове и за правнуците си, но и те няма да ги изплатят .А руснаците след Втората световна, НЯМА да допусат заплахи и да ги командорят разни хамбургери!!!Kолко години Америка води войни по света?Колко кръв проляха американците заради собствените си интереси....Колко нескопосани войни проведоха? Колко страни унищожиха и поробиха?Европа в момента е под контрола на САЩ !!!Европейците бавно но сигурно се превръщат в черни роби на американците, много скоро ще го осъзнаем защото нещата ще тръгнат рязко надолу....Ако една ядрена сила си помисли, че може да използва атомно оръжие без другата да може да отговори, това е сигурен път към ядрена война. Гъзолизците от Европа са готови да жертват децата на народа си заради долари ..... Маймуните, които поддържат поредната арогантна агресия на САЩ, ще запеят друга песен, когато американския уран полети и към красотите на България в поддръжка на угнетените и дискриминирани малцинства! Това време може да е много близо. Тогава ще си спомните за Русия.

365

Бай Йордан

преди 12 години

Участието на страната ни в щатския противоракетен щит в Европа ще ни струва 8 млн. евро само за първия етап от изграждането му. ?8 млн. вноската ни за ПРО-то над Европа досега само: Сега САЩ разполага ракети против Русия и ние ще им плащаме даже !!! Управляващите ни американски *** плащат от нашите данъци, за война с Русия!!! Ако ще ни пазят трябва да е от турците! Ние от Русия не се боим, те са наши хора, братя славяни. В душевността на славянските народи се крие разковничето, което ще спаси човечеството. Англосаксонската пресметливост и жестокост там е скрито Злото днес. Искат да ни ползват за жив щит, и на всичкото отгоре, ни карат да си плащаме за това!!! Хем мишена, хем си плащаш. Благодаря ви политици за спокойния живот!!! Системата не спира ракетите, не ги унищожва, не ги поврежда, а само ги принуждава да паднат преди да стигнат до целта!!! Това е максимумът на възможностите на ПРО. Дори не поврежда бойните глави! Ракетите и бойните им глави, задължително ще падат ТУК! Tака работи ПРО-то. Целта е да падат ТУК а не в САЩ !!! Докъде ни докараха: Да се чудиш откъде ще ни падат ракети на главите. И си плащаме по ?8 млн. за това удоволствие. Примерно ако Иран изтрелят ядрена бомба и радарите да я засекът от Турция и да я свалят някъде над Народното Събрание в България по време на Заседание.Разтоянието и ситуацията го предполагат - ако изтрелят ядрена бойна глава - все някъде трябва да падне. Ще бъде най-дългоочакваното и бързо освобождение на България !

fallback