Али Тархуни Снимка: Reuters

Либийският Преходен национален съвет (ПНС) назначи военния командир от град Зинтан Осама ал Джуали за министър на отбраната, предаде Ройтерс, като цитира източник от ПНС. Заместникът на посланика на Либия в ООН Ибрахим Дабаши е назначен за министър на външните работи.

Министърът на петрола във временото правителство Али Тархуни става министър на финансите, а за министър на петрола е определен Хасан Зиглам, висш служител от петролната индустрия. 

Осама ал Джуали е ръководител на военния съвет в град  Зинтан. Бойци от неговите сили заловиха в пустинята през уикенда сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, посочва Ройтерс.

Освен  това силите от Зинтан имаха ключова роля в настъплението срещу  Триполи, което отстрани Кадафи от властта през август. В новия състав на правителството доминират хора с либерални  и светски възгледи.

В него не са поверени постове на  ислямистите, които се домогваха до властта след свалянето на Кадафи, отбелязва Ройтерс. Новият кабинет ще управлява до  свикването на нови избори.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase